Sunday, 5 June 2011

no car, no girlfriend.


satu malam, entah beberapa bulan yang lepas. aku sedang melepak sambil online di salah satu restoran kopitiam di sekitar Wangsa Maju. tempat duduk aku adalah di tepi kedai dekat smoking area. saja nak ambil angin. bukan sebab aku nak smoke. maaf aku bukan penghisap. hisap apa pun aku tak suka. taktau kalau one day aku akan suka menghisap sesuatu. tapi rasa-rasa memang tak akan. 

sedang aku duduk-duduk, ushar facebook dan twitter rakan-rakan. tetiba terdengar bunyi enjin kereta menderum. sebijik BMW 525 white color betul-betul parking depan aku. Ceh! 

tak lama kemudian 3 orang jejaka yang tak dapat dipastikan apakah status mereka keluar dari kereta tersebut. nampak umur macam awal 30an. barangkali ketiga-tiganya berstatuskan suami orang. mungkin mamat-mamat bisnesman yang baru mula bisnes tapi dah nak eksyen pakai BMW. itu sebab parking pun nak bergaya. padahal bisnes pun hutang dengan bank. macam aku taktau.

alih-alih ketiga mereka ambil seat berdekatan dengan aku. aku pandang no plat kereta. owh. BJV 5**. 

pemilik kereta tersebut tak boleh dikategorikan sebagai handsome. rendah. agak gelap. tak macho. you all nak tahu satu perkara? biasanya lelaki kalau tak handsome tapi boleh pakai kereta mewah. mereka ini bukanlah anak orang kaya. sebab biasanya anak orang kaya boleh masuk kategori handsome. kalau dia tak handsome. maknanya dia berusaha sendiri nak jadi kaya. come on la macam you all tak tau. ingat lelaki muka papan gelongsor macam mana nak tackle ladies kalau bukan pakai D.U.I.T? macam mana gegurl assume seorang lelaki tu mewah kalau bukan dari kereta. jangan bohongla. kalau gegurl bersembang pasal boyfriend baru kawan dia. 1st thing apa dia akan tanya pasal that new bf?. kerat jarilah. mesti akan tanya. bf you pakai kereta apa?. 

biasanya kalau melepak online. aku memang akan online sambil dengar lagu. aku akan pakai headphone dengar lagu-lagu Nite Club. Jennifer Lopez On The Floor salah satu lagu favret aku. Dirty Bit Black Eyed Peas pun boleh tahan layan.

bila mamat bertiga berhampiran aku ni mula rancak bersembang. sengaja aku slowkan volume lagu yang aku tengah dengar. sembang orang lelaki kalau bukan pasal kerja. what next?.. pasal perempuan la der... kalau bukan pasal pempuan maknanya memang lelaki-lelaki ni gay lah~

tiba-tiba salah seorang dari mereka bertanya.

"Antara perempuan dengan kereta, mana lagi penting?"

"Perempuan la penting. Lelaki tak boleh hidup tanpa perempuan. Kereta tak ada kalau motor ada pun boleh hidup kan."

"Haha. Kau ingat ada perempuan nak kat lelaki yang tak ada kereta?....kereta kena ada beb. barulah perempuan datang. Get a car then you can get a girlfriend."

"Kau bro... kenapa senyap je. bagilah pendapat sket..."

"Kau ni pun, lagi mau tanya. bro kita ni. bawak BMW memang berbakul la girlfriend.."


si pemilik BMW melempar muka ketat. padahal terasa dengan seloroh kawan-kawan dia. pendapat you all macam mana?.. betul ke no car no girlfriend?

jawapan standard orang perempuan:-


 "kalau boleh biarla ada kereta. itukan keperluan... nanti nak kawen, ada anak takkan nak pakai motor..."


~jawapan nak berbunyi mulia, padahal nak cakap:- apa barang ada motor jekkk!~








3 comments:

CikHoneyBee said...

return comment back~
hehe.. yeke? aku suka nek vespa. kete mgkin jadi kperluan, mgkin tidak.. tk ske nek kete byle jammed. moto bule jew celah2.. =P

suha said...

hahaha nice entry (^_^)

yup,hakikat kereta keperluan tp jenama kereta adlh kehendak..


cik suha memilih keperluan brbnding kehendak

Dee Chicuita said...

aa kite rasa setiap pompuan lelain citarasa kot. hekhek! maksudnya tak semua pompuan nak pakwe yg mesti ada kete je >,<